Berlin med Offentlig Transport
Det offentlige transporttilbud i Berlin er faktisk virkelig godt og utrolig billigt og der er god grund til at mange vælger det, som deres foretrukne transport som turist rundt i Berlin. De kører oftest nogenlunde til tiden, og der er gode forbindelser mellem metro, S-bahn, Sporvogn og busser. Kvaliteten er udemærket og der bliver investeret pænt i at holde det ved lige. Som turist kan man endvidere nyde godt af den spritnye U5 metro forlængelse, der kører under Reichstag, Brandenburger Tor, Unter den Linden, og Museumsøen og ind til Alexander Platz. Her finder man mange af de største historiske highlights Berlin har at byde på.
Man kan skifte imellem alle disse former for transportmiddel med samme billet så længe man bevæger sig væk fra den station de steg på ved. Altså skal der ny billet til, hvis du er på vej tilbage, uanset om der stadig er “tid” på din forrige billet. Husk bare at få en ABC billet hvis du skal til og fra lufthavnen, hvilket også er billigt.
Man kan altså få rigtig meget for sine penge, når man f.eks. køber en billet for en eller flere dage af gangen. Endvidere er der også muligheden for at købe et Berlin Welcome Card, hvis man allerede ved hvad man vil planlægge at foretage sig på sit besøg. Det kan give fri adgang til offentlig transport samt et væld af andre rabatter og/eller fri entre, hvis man planlægger at skulle se gængse turistattraktioner eller museer. Det er muligt at spare mange penge med sådan et kort, men personligt har jeg det bedre med at købe tingene når jeg kommer dertil selvom jeg måske betaler lidt ekstra.
Derfor anbefaler jeg at købe billetter til offentlig transport på telefonen i den offentlige app “BVG Tickets: Bus, Train & Tram”. Dagsbilletter eller 4-turs kort kan tilmed spare dig nogle lidt penge. Derudover, bør man huske på at google maps næsten altid er den bedste og mest opdaterede ressource når det kommer til at se offentlige transport muligheder og om man med fordel bør tage Metro, U Bahn, Tram eller bus.
Taxa og delebiler i Berlin
Der er gode forudsætninger for at udnytte disse to transportmuligheder i Berlin, da trafikken ofte er relativt fri, parkering ofte ikke er et problem, udenfor visse specifikke områder eller begivenheder, samt at priserne er meget rimelige. Det er så billigt at leje f.eks. en “Miles” eller “Sixt” delebil, som står parkeret næsten overalt i byen, at vi herhjemme har besluttet at vi ikke behøver at eje en bil som bosiddende i Berlin. Den klart største fordel er, at man bare lejer bilen for selve turen og dermed kan parkere gratis og så bare finde en alternativ bil, når man skal videre, der som regel står meget nær.
Der er også nogle steder i byen dedikerede parkeringspladser til delebiler, hvor det ellers ofte kan være svært at finde tilgængelig parkering. Er der to personer i bilen, er det ofte samme pris som offentlig transport.
Delebilerne er billigere end Taxaér og man har den fordel, at man ikke skal døje med en ukendt chauffør. Men både Taxa og Uber har selvfølgelig sin nytte til at komme til og fra trafikknudepunkter som stationer i indre by med f.eks. større bagage eller når parkering ved destinationen forventes at være et problem. Husk på at Uber bliver noget dyrere, når efterspørgslen er stor. Overvejer man en taxa tur kan man evt. tjekke på google maps hvor en estimering af prisen vises hvis man trykker på taxa ikonet.
Det er dog vigtigt at huske på med delebiler, at man skal registreres først og have ens kørekort verificeret. Dette burde vist ikke tage alt for lang tid, men jeg vil stærkt anbefale at man gør det før afrejse, for at sikre sig at dette nu også vil være muligt og der ikke er nogle forsinkelser på bekræftelsen.
Endvidere skal man som alle andre steder holde sig iagt for områder med skilte for “PARKEN VERBOTEN” eller “ FREIHALTEN”, eller fx. Cykelstier. Under alle omstændigheder bør man ikke parkere her, da man hurtigt risikerer en bøde, der heldigvis er til at betale, eller værre at få fjernet bilen.
Berlin på Cykel
Som cykelguide i Berlin er det min erfaring at Berlin på cykel kan være en fantastisk oplevelse trods mangel på gode cykelstier i nogle områder. Berlin får dog flere og bedre vilkår for cykel hele tiden. Det er klart noget, der er blevet prioriteret de senere år med mange brede cykelstier på de store veje gennem byen. Endvidere er der nogle dedikerede cykelveje i Berlin som f.eks. Linienstrasse.
Desværre er disse stier endnu ikke fuldstændigt forbundne i et netværk endnu. Cykelstierne på andre veje er ret ofte små og infrastrukturen har slet ikke den sikkerhed, vi er kommet til at forvente i byerne i Danmark. Mange er med mursten og trærødderne skubber let til stenene, så de ofte ikke er helt jævne. I den indre by er der dog mange sidegader hvor man nemt slipper afsted med bekvemt at cykle på vejen, da trafikken er lille. På mine guidede cykelture rundt i Berlin er ruten nøje udvalgt, men dog en meget behagelig tur gennem de rolige gader.
Dette er slet ikke for at afskrække fra at cykle i Berlin, hvilket min familie og jeg nyder godt af, og hvilket jeg klart anbefale for de fleste som en dejlig måde at komme rundt som turist i Berlin, hvor man kan se alting i et adstadigt tempo. Det er blot for at sige at det ikke har samme standard som i København eller fx. Amsterdam. Endvidere er der mange grønne områder og parker i Berlin, man med fordel kan cykle til eller igennem, som fx. Selvfølgelig Tiergarten og Volkspark Friedrichshain, men også de mindre kendte parker som ved Treptower og Humboldthain.
Når det kommer til at leje cykler, er der også rige muligheder og diversitet i udbuddet. Det offentlige transportsystem (BVG) har lavet en APP hvor man kan se og leje de forskellige cykler på udbud fra TIER, LIME, NEXTBIKE og BOLT i nærheden af dig. Det kan gøres med samme konto som man bruger til at bestille offentlig transport med BVG. Med TIER og LIME er det sågar E-cykler, hvilket kan være meget belejligt, afslappet og gør det lidt sjovere at ture rundt i byen. Igen kan man også bruge de fikse e-scootere som står rundt omkring på fortovene, men jeg må indrømme at jeg ikke rigtig kan anbefale det, da jeg mener balancepunktet på dem kan gøre, at man nemt kan vælte og slå sig rimelig alvorligt.
Prismæssigt er der både mulighed for at betale per 15. Min (1 euro), og dermed kan man bare parkere den hvor man vil og ikke bekymre sig om fx. Tyveri. Alternativt kan man også leje cykler per dag eller for flere dage med de mere traditionelle forhandlere rundt om i byen fra omkring 3€ per time eller 12€ per døgn. Cykelhjelm bør man også leje, da uheld desværre sker oftere når man er turist, da man ikke kender forholdene så godt.
Det er meget vigtigt at når man kører rundt i Berlins gader at man holder godt øje med sporvognen – den kan både snige sig op på dig lige da du gerne vil krydse vejen, men farligst er sporene som vi ikke rigtig kender til i det danske bybillede længere. Man skal køre direkte hen over dem og ikke langs med dem, da det let kan indebære et styrt.
Rundt i Berlin med egen Bil
Berlin er en af de få store byer i Europa, der faktisk er ret nem at navigere i og man kan faktisk godt køre i bil som turist. Trafikken er ikke særlig overvældende hvis man har lidt erfaring. Den første overvejelse jeg vil anbefale man gør sig når man vil køre i egen bil til Berlin er hvor man tænker at parkere.
Mange hoteller har selvfølgelig dedikeret parkering enten inkluderet eller som en tilkøbsmulighed. Er det ikke tilfældet, er de som oftest behjælpelige med at finde den bedste løsning, og ellers koster det cirka 1-2 euro per time at parkere på gaden i den indre by, hvor de fleste hoteller befinder sig. Der er faktisk en del gratis parkering i Berlin, og mange af dem er ikke alt for langt fra centrum, så der kan man også vælge at stille sin bil mens man er turist i Berlin.
Der er gode muligheder for parkering ved de store togstationer omkring S-tog ringbanen. Evt. kan man køre sin bagage til sin endelige destination, før man parkerer her og tager toget tilbage. Endvidere er der selvfølgelig en del parkeringshuse, hvor prisen dog sniger sig op på 2.5-4 euro i timen eller 20-25 euro per døgn. Jeg vil i øvrigt anbefale at medbringe mønter til at betale med, da andre muligheder som for eksempel nogle af de apps kan være besværlige eller koste ekstra. Det er således langt fra gratis, men iht. fx. København er det mere overkommeligt. Vær så i øvrigt opmærksom på at parkering er gratis om søndagen på gaden, hvor man på nogle søndage også kan få gratis entre til flere museer, hvorved man kan få en dejlig billig dag som turist.
Ift. at bevæge sig rundt i Berlin i egen bil kan det i modsætning til mange andre byer godt lade sig gøre, hvis man bare er forberedt på igen at betale lidt parkeringsafgift og evt. lede lidt efter parking, men i de mest turistede områder er det ikke rigtig anbefalingsværdigt.